7η Εκδήλωση για τον Ψηφιακό Εγγραμματισμό στο Δήμο Βύρωνα «Βασικές Έννοιες – Ορολογίες ΤΠΕ»
15 Νοεμβρίου 2022

7η Εκδήλωση για τον Ψηφιακό Εγγραμματισμό στο Δήμο Βύρωνα «Βασικές Έννοιες – Ορολογίες ΤΠΕ»

H Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα ολοκληρώνουν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 (στις 18:00) στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου (Καραολή & Δημητρίου 36-44, Βύρωνας) τις δια ζώσης εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Εγγραμματισμού στην Περιφέρεια Αττικής» (Ε.Π. «Αττική 2014-2020») σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες από τον Ε.Ο.Δ.Υ. κατά του COVID-19.

Στην τελευταία αυτή εκδήλωση συζητάμε για Βασικές Έννοιες – Ορολογίες ΤΠΕ.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ανοικτή, για όλες και όλους τους ενήλικες δημότες Βύρωνα ανεξαιρέτως και κυρίως δωρεάν.

Η παρακολούθηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης δεν απαιτεί καμία προηγούμενη γνώση, εμπειρία ή εξοικείωση των συμμετεχόντων σε θέματα διαδικτύου ή τεχνολογιών / εργαλείων πληροφορικής. Μετά και την ολοκλήρωση της 7ης εκδήλωσης όσες και όσοι το επιθυμούν, θα λάβουν σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Για τη δράση ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά:  «Ξεκινήσαμε τον Ιούλιο και προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά στα δια ζώσης σεμινάρια, σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, από τον Σεπτέμβριο! Προσκαλούμε τους ενήλικους δημότες να αγκαλιάσουν αυτή την αξιόλογη δράση και να επωφεληθούν δωρεάν με την τεχνογνωσία των εισηγητών μας για τις προκλήσεις του διαδικτύου, καθώς και τις ψηφιακές υπηρεσίες, αναβαθμίζοντας έτσι τον ψηφιακό εγγραμματισμό της Περιφέρειας Αττικής. Σας προσκαλώ να ενημερωθείτε για τον χρονοπρογραμματισμό της δράσης στο Δήμο σας! Με αυτόν τον τρόπο δίνετε προτεραιότητα στην ψηφιακή ασφάλεια σας και κατ’ επέκταση στην ψυχική σας υγεία, διότι γνωρίζοντας τους δυνητικούς κινδύνους του Διαδικτύου, μπορείτε να σερφάρετε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, με επίγνωση και δίχως τεχνοφοβία!».

Λίγα Λόγια για το έργο «Δράσεις Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Εγγραμματισμού στην Περιφέρεια Αττικής»

Στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Εγγραμματισμού»  έχουν διαμορφωθεί οκτώ (8) Θεματικές Ενότητες οι οποίες συγκροτούν έναν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό κύκλο σεμιναρίων. Οι ενότητες αυτές είναι:

1.    Βασικές Δεξιότητες για τη χρήση του Διαδικτύου / Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες

2.    Διαδικτυακές Απάτες, Προστασία Ψηφιακών Συσκευών, Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

3.    Αξιοποίηση Ηλεκτρονικών Ψηφιακών Υπηρεσιών

4.    Εκτέλεση Ηλεκτρονικών Τραπεζικών Συναλλαγών (e-banking)

5.    Εκτέλεση Ηλεκτρονικών Αγορών και συναλλαγών (e-commerce)

6.    Ψυχική Υγεία, Εθισμός στο Διαδίκτυο

7.    Ικανότητα αναζήτησης, Διαχείρισης, Οργάνωσης και Αρχειοθέτησης πληροφοριών

8.    Ιατρικές Πληροφορίες στο Διαδίκτυο και Κίνδυνοι

Κάθε σεμινάριο / Webinar που διοργανώνεται αναφέρεται σε μια από τις παραπάνω θεματικές ενότητες.

Με αφετηρία τον Οκτώβριο του 2021 σε εβδομαδιαία βάση διοργανώθηκαν τρεις κύκλοι διαδικτυακών webinars με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών της Αττικής. Παράλληλα διοργανώθηκαν διαδραστικές εκπαιδευτικές δράσεις (για γονείς και εκπαιδευτικούς) σε συνεργασία με σχολεία όλων των βαθμίδων της Περιφέρειας Αττικής. Μέχρι σήμερα δεκάδες σχολεία έχουν συνεργαστεί με τη Δράση Ψηφιακής Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Εγγραμματισμού και αποτελούν μέλη ενός ολοένα αναπτυσσόμενου δικτύου, ενώ η πλειοψηφία των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής έχει υιοθετήσει την πρωτοβουλία αυτή. Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 το έργο μας διοργάνωσε το 1ο Online Συνέδριο Ψηφιακού Εγγραμματισμού με πλήθος ομιλητών και συμμετεχόντων. Από τον Ιούλιο του 2022 έχουν ξεκινήσει, με μεγάλη επιτυχία, τα σεμινάρια (με φυσική παρουσία) σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Δράση μας παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα