Ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία του φημισμένου καλλιτέχνη Millo στον Βύρωνα, προς τιμή του Ίταλο Καλβίνο
8 Αυγούστου 2023

Ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία του φημισμένου καλλιτέχνη Millo στον Βύρωνα, προς τιμή του Ίταλο Καλβίνο

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα Ίταλο Καλβίνο. 

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ιταλός καλλιτέχνης τοιχογραφιών Millo θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στην αστείρευτη δημιουργικότητα και φαντασία του αγαπημένου του λογοτέχνη, ήρθε στην Ελλάδα για τη δημιουργία μιας τοιχογραφίας μεγάλης κλίμακας, που ολοκληρώθηκε στον Δήμο Βύρωνα (Κωνσταντινουπόλεως & Δαβάκη).

Έμπνευση του αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα του παιδικά αναγνώσματα. Το Cola Pesce γνωστό και ως Pesce Cola (δηλαδή ο Νικόλας το ψάρι), είναι ένα ιταλικό λαϊκό παραμύθι που προέρχεται από την μεσαιωνική λαογραφία της Σικελίας και τη Νάπολης και αφορά ένα αγόρι που αγαπάει τόσο πολύ τη θάλασσα ώσπου τελικά μεταμορφώνεται σε ψάρι. Ο Ίταλο Καλβίνο διασκεύασε και συμπεριέλαβε το παραμύθι αυτό στο βιβλίο του «Italian Folktales» (1980).

Η τοιχογραφία του Millo υπογραμμίζει την ονειρική και φανταστική διάσταση των παραμυθιών και παράλληλα επιτρέπει στον θεατή της να αναγνωρίσει το προσωπικό μονοπάτι της ελευθερίας όλων εκείνων που ποτέ δεν θα γίνουν πλήρως κατανοητοί από τους άλλους.

Ο Millo αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στο κίνημα της street art με ένα μοναδικό προσωπικό καλλιτεχνικό σύμπαν. Οι εντυπωσιακού μεγέθους τοιχογραφίες του χαρακτηρίζονται από ασπρόμαυρα τοπία πόλεων ζωγραφισμένα με μια περίτεχνη εικονογραφική τέχνη και γιγάντιες μορφές κατοίκων που εξερευνούν το αστικό τους περιβάλλον. Αντανακλώντας οικείες αισθήσεις, όπως η αγάπη, η ελπίδα, η δύναμη, η μοναξιά και ο φόβος οι πρωταγωνιστές των αφηγήσεων μας μεταφέρουν πίσω στην απλότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Η δημιουργία της τοιχογραφίας αποτέλεσε μια συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Δήμου Βύρωνα και της ομάδας Awesome Athens Experiences.

 

Πολιτική Προστασία Δήμου Βύρωνα
ΕΣΠΑ 2014-2020
Ελλάδα 2.0 - Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεντικότητας
Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής  Κινητικότητας
Φεστιβάλ Βράχων
Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης
Πολιτισμός: Ψηφιακό Αρχείο και Πύλη Πολιτισμού Δήμου Βύρωνας
Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Βύρωνα
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και    Ραϋμόνδου Ντάνκαν
Κολυμβητήριο Βύρωνα
Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βύρωνα
Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα
Υπηρεσίες για Αδέσποτα και Ζώα Συντροφιάς Δήμου Βύρωνα
 
Συμφωνία Φιλίας μεταξύ των Δήμων Nottingham και Βύρωνα